VIRTu CPR

VIRTu CPR

Geschreven door: Niels Rop | op datum: 28 juni 2017

Een innovatieve oplossing in virtual reality voor het tekort aan mensen die reanimaties kunnen uitvoeren

Gemiddeld 200 keer per dag wordt er iemand in Nederland gereanimeerd, in de meeste gevallen initieel door een omstander. In gemiddeld 70% van de gevallen vindt een reanimatie thuis plaats. De overige 30% is op straat, in een openbaar gebouw of tijdens sport of ontspanning buitenshuis. Reanimatie door een omstander verdubbelt de kans op overleving.

Enkele feiten

  •  7.000 – 8.000 reanimaties per jaar in Nederland buiten het ziekenhuis
  • Ruim 75% van de gevallen reanimeren omstanders voor de komst van de ambulance
  • De gemiddelde leeftijd van het slachtoffer is 67 jaar.
  • De overlevingskans is gemiddeld 23%
  • Bij een schokbaar beginritme is de overleving gemiddeld 44%

De uitdaging

Er is een tekort aan mensen die gecertificeerd zijn om reanimaties uit te voeren. In huidige reanimatiecursussen wordt geoefend op een reanimatiepop in een klassikale onderwijs setting, met een instructeur en medecursisten in de directe omgeving, maar deze omstandigheden zijn echter ver van de realiteit van een daadwerkelijke reanimatie waarbij stress, emotie en paniek ruimschots aanwezig zijn.

De oplossing

STARK Learning heeft een innovatief trainingsconcept voor de zorgsector in ontwikkeling waarbij op basis van virtual reality (VR) hulpverleners efficiënter getraind kunnen worden door reanimatie scenario’s te oefenen in een VIRTu CPR trainingsmodule waarbij de stressomstandigheden levensecht aanwezig zijn. Door gebruik te maken van VIRTu CPR kunnen hulpverleners efficiënter getraind worden en oefenen in reanimatie scenario’s en is data beschikbaar over leertaken en het presteren onder druk zodat hulpverleners adequaat voorbereid worden op het uitvoeren van reanimaties onder stressvolle werkomstandigheden.

De impact

Door het ontwikkelen en aanbieden van deze virtual reality training hopen wij de kwaliteit van reanimatiecursussen te verbeteren en meer jonge mensen naar zo’n training te lokken. Meer en beter getrainde mensen met kennis van reanimatie kunnen de overlevingskansen van mensen met een hartaanval sterk verbeteren!

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
logo_efro_fc

Meer weten?

Neem dan contact op


Milan Vogelaar


milan@starklearning.nl +31 (0)85 303 2606

Contact

Nieuws


Toetsvragen ontwikkelen in vier stappen

Door: Niels Rop op 19-10-2016

Wat is de juiste vorm voor mijn toets?

Door: Niels Rop op 7-09-2016

Overzicht